Beslenme ve Diyetetik
Dyt. Sevgi Ersoy Akça
Dyt. Pınar Ongun
Özel Tınaztepe Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Birimi deneyimli uzman kadrosuyla hastalarımızın sağlıklarını korumak, olan hastalıklarını modern teknolojik cihazlarla muayene, tetkik, teşhis ve tedavi etmek amacıyla,
dünya standartlarında etkin, güvenilir ve kaliteli bir hizmet vermektedir.
Kronik hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisinden vejetaryen beslenmeye, çocukluktan yetişkinliğe kadar geniş bir alanda beslenme ve diyet danışmanlığı yapan Özel Tınaztepe Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanları Pınar Ongun ve Sevgi Ersoy Akça, tüm yatan hastalarımıza ve poliklinikte sizlere hizmet vermektedir.
Beslenme ve Diyetetik Birimimizde Uygulanan Poliklinik Hizmetleri
• Obezite (şişmanlık),
• Hastalıklarda diyet tedavisi (diyabet, kalp damar hastalıkları, karaciğer - böbrek hastalıkları, kanser ve diğer hastalıklar…),
• Çocukluk çağı şişmanlığı,
• Çocuk beslenmesi,
• Zayıflık,
• Gestasyonel diyabet,
• Gebelik - emziklilik döneminde beslenme,
• Sporcu beslenmesi,
• Detoks programları,
• Vejetaryen beslenme,
Sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsanız, hayatınızın her döneminde doğru ve dengeli beslenmeyle ilgili yeterli bilgiye sahip olmanız gerekiyor. Özel Tınaztepe Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanları, sağlıklı ve ince kalmanın bilimsel yollarını öğretip, bilimsel ve doğru bilgiye ulaşıldığında sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürdürülebileceğini söylemektedir.
Kişiye özel bir beslenme planı hazırlayan Diyet Uzmanlarımız, sağlıklı beslenmeyi öğretmeye veya herhangi bir sağlık sorunuyla gelen kişilerde beslenme davranış değişikliği sağlamaktadır. Bunun için ilk muayenede bireylerin beslenme alışkanlıklarını ayrıntılı olarak gözden geçirip; vücut yağı, viseral yağ, ağırlık ve BKI ölçümünü yapmaktadır. Kan bulguları doğrultusunda da sağlığı koruyucu ve tedavi edici özellikte olan ‘kişiye özel bir beslenme tedavisi’ planlayıp ve düzenli olarak 15 günlük periyotlarla diyet takibini yapmaktadır. Kilo verme için haftada 1 - 1.5 kilo kaybı sağlıklıdır ancak kişilerin vermeleri gereken kiloya, metabolizma hızına ve hastalıklarına göre bu değer artıp azalabilir. Hedef kiloya geldikten sonra kişi koruma programına alınır.
Hastalıklarda Beslenme : Gerek hastane ve gerek poliklinikte ayaktan veya yatarak hizmet alan tüm hastaların hastalıklarına uygun beslenme tedavilerinin planlanıp, hastanede yattıkları sürece diyetlerinin düzenli bir şekilde ulaşmasını ve gerektiğinde beslenme eğitimlerinin yapılıp düzenli takibini sağlamak yönünde çalışmalar yapılır. (Tip 2 diyabet, kalp damar hastalıkları, karaciğer - böbrek hastalıkları, mide ve bağırsak hastalıkları, kanser v.b. hastalıklar)
Diyabet Beslenmesi: Diyabet tedavisinin temelini sağlıklı beslenme oluşturur. Diyabet hastalığının komplikasyonlarının oluşmasını engellemek, tedavinin başarılı devam edebilmesi ve yaşam kalitesinin artması açısından diyabetli kişiye özel beslenme tedavisi, eğitimi ve takibi, beslenme ve diyet uzmanı tarafından oluşturulur.
Gestasyonel Diyabet : Gebelik sırasında ortaya çıkan diyabettir. Burada uygulanacak beslenme programının amacı gebenin besinsel gereksinimleri karşılanırken bebeğin de normal büyüme ve gelişmesini sağlamak ayrıca gün içerisinde gebenin kan şekerinin istenen düzeylerde tutulmasıdır.
Sporcu Beslenmesi : Spor fiziksel olarak performans gerektiren bir aktivitedir. Performansın en yüksek seviyede kullanılması için düzenli antrenman yanında sağlıklı, düzenli ve kaliteli gıdalardan oluşan bir beslenme örüntüsünün olması önemlidir. Diyet Uzmanlarımız, sporcunun yaptığı spor dalını, vücut kompozisyonu ölçüm sonuçlarını, kişisel özelliklerini ve büyüme ve gelişme döneminde olup olmama durumlarını göz önünde bulundurarak beslenmesini planlar ve takibini yapar. Sporcuların hem antrenman dönemlerinde, hem yarış öncesi ve sonrasında beslenme ihtiyaçlarını belirleyip, beslenme programını düzenler.
Gebe-Emzikli Beslenmesi : Gebelik süreci ve emzirme döneminde annenin düzenli ve sağlıklı beslenmesi bebeğin ve annenin sağlığı açısından önemlidir. Gebenin, gebelik süreci içerisinde fazla kilo almaması, anne ve bebeğin tüm besin ihtiyaçlarının yeterli ve dengeli bir şekilde karşılanması birçok riski ortadan kaldırır. Emzirme döneminde kaliteli ve yeterli süt oluşumunun desteklenmesi bebek sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ayrıca annenin emzirme döneminde kilo kontrolünün sağlanması yine sağlıklı bir beslenme planı ile mümkün olacaktır. Beslenme ve Diyet uzmanları, bu dönemlerde anne ve anne adaylarının en sağlıklı şekilde beslenmesini planlar, eğitimini yapar ve takip eder.
Kilo Alma Programı : Vücut ağırlığının boy uzunluğuna oranla daha az olmasına zayıflık denir. Kilo almak, kilo vermek kadar zor olabilir. Kilo almak için rastgele seçilmiş kalorisi yüksek, besin değeri düşük bir beslenme planı uygulanmamalıdır. Sağlıklı kiloya ulaşabilmek için şişmanlıkta olduğu gibi yeterli ve dengeli bir beslenme tedavisi uygulanmalıdır. Bunun için beslenme ve diyet uzmanı zayıf olan kişinin sağlık problemlerinin olup olmama durumlarına, vücut kompozisyon ölçümlerine, kişisel ve fiziksel özelliklerine uygun beslenme tedavisini planlar ve takip eder. Haftada 0.5 - 1 kg almak sağlıklıdır.
Bebek - Çocuk - Erişkin Beslenmesi : Her yaşta sağlıklı olmak için, bulunulan yaşın besin gerekliliklerini bilerek beslenmek gerekir. Her yaş grubunun besin ihtiyacının kişiye özel belirlenmesi, yanlış bilinen ve uygulanan beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, doğru beslenme alışkanlıklarının edinilmesine yönelik eğitimlerinin verilerek takibi yapılır.
Çocukluk Çağı Şişmanlığı : Çocuk ve adolesan dönem şişmanlığı giderek artmakta olan bir sorundur. Çocukluk çağında şişman olan bireylerin büyük bir kısmı yetişkinliklerinde de şişman olmaktadır. Çocukların ve adolesanların büyüme çağında oldukları için düşük kalorili diyetleri yapmaları uygun değildir. Çocuğa nasıl ve neden sağlıklı besin tercihleri yapabileceğinin eğitimi verilir. Haftada 0.5 kg kayıp ve hatta kilonun korunması bile bu dönemde kabul edilebilir sonuçtur.
Çocuk Beslenmesi : Şişmanlık haricinde büyüme gelişme döneminde çocuk ve adölesanlara yaş gruplarına uygun beslenme programları belirlenir. Sağlıklı beslenme eğitimi verilir.
Yatan Hastalar : Beslenme ve diyet bölümünün en önemli görevlerinden biri, katlarda yatan hastaların beslenme tedavilerinin yürütülmesi ve yatan hasta katlarında doktor ve/veya diyetisyen tarafından belirlenen, beslenme tedavisi içerisinde yer alacak menülerin hazırlanmasıdır.
Ayrıca, yatan hastaların beslenme tedavilerini doktorlarının direktifleri doğrultusunda hazırlayıp, taburculuk sırasındada tüm by-pass ve kapak hastalarının diyetlerini ayarlayıp, beslenme eğitimlerini vermektedir. Diğer hastalarda ise doktorun veya hastanın isteği doğrultusunda, hasta ile görüşerek beslenme programını hazırlamaktadır.