Yüz germe veya yüz kaldırma; yüzdeki yaşlanmaya bağlı sarkmaları, kırışıkları gererek ve asarak gidermeye yarayan cerrahi bir yöntemdir.
Devamını OkuGöz kapaklarındaki fazla deriyi uzaklaştıran ve göz kapaklarındaki sarkmayı gideren bir operasyondur. Yaşlanma ile üst göz kapağındaki deri fazlalaşır, buradaki yağ dokusu öne doğru fıtıklaşır.
Devamını OkuDişi hissetmedeki en önemli organ olan memenin şekli, boyutu, hacmi ve kıvamı kadın için çok önemlidir. Arzu ettiği meme formuna sahip olan kadın kendini daha dişi hisseder ve kendine daha fazla güvenir. Özellikle mayo, bikini, sütyen gibi kıyafet seçiminde ve karşı cins ile iletişimde meme her zaman ön plandadır.
Devamını Oku
BURUN AMELİYATI (RİNOPLASTİ)
Burun üç boyutlu yapısı nedeniyle yüzün en dikkat çekici organlarından biridir.
Herhangi bir nedenle burun şeklinde oluşan bozulma veya kayıplar diğer organlara nazaran daha fark edilir sonuçlar oluşturur. Bu durum kişinin fiziksel ve fonksiyonel olduğu kadar, psikolojik durumunu da etkileyebilir ve sosyal ilişkilerde sıkıntılar oluşmasına yol açabilir.
Burun ameliyatı için başvuran hastalar hem estetik kaygılarla hem de nefes almada yaşanan problemlerin düzeltilmesi amacıyla başvurabilirler.
Nefes alma problemlerini oluşturan temel nedenler burun orta hattını oluşturan orta direk (septumun) eğrilikleri, burun yan duvarlarında bulunan konka dediğimiz yapıların büyümesi ve burun iç ve dış hava kapaklarındaki yetersizliklerindir. Bunların yanı sıra burun iç yapılarının herhangi bir nedenle büyümeleri de tıkanıklıklara yol açabilir. Bu nedenle, yapılacak muayene ve değerlendirmeler daima burun içi yapıların da göz önünde bulundurulmasını gerektirir.
Estetik burun ameliyatları ülkemizde estetik ameliyatlar içinde en sık uygulananlardan biridir. Erkeklerde 17, kızlarda 16 yaşından itibaren estetik amaçlı burun operasyonları uygulanabilir. Daha küçük yaşlardaki hastaya yapılacak müdahaleler ciddi nefes alma problemlerini ortadan kaldırmaya yönelik olmaktadır.
Burun ameliyatlarında burnun kemik ve kıkırdak yapılarında kişinin gereksinimlerine uygun düzeltmeler yapılır. Yapılacak işlemlerde standart bir burun yapısı elde etmekten ziyade kişinin yüzü ve yapısal özellikleriyle uyumlu değişikliklerin yapılması tercih edilir. Burun kemerinin düzeltilmesi, burun çatısının daraltılması veya genişletilmesi, burun tabanı ve kanat boyutlarının değiştirilmesi, burun boyunun kısaltılması veya uzatılması, semer burun deformitelerinin düzeltilmesi, eğriliklerin ortadan kaldırılması işlemleri kişinin yüzündeki diğer organlarının buruna oranları ve burun açıları ölçülerek ve ince planlamalar vasıtasıyla yapılır.
Farklı (açık-kapalı, let-down, piezoelektrik uygulamaları vb.) operasyon tekniklerinin avantaj ve dezavantajları mevcut olup, uygun tekniğe karar verirken kişinin deformitesinin durumu göz önünde bulundurulur.
Sınırlı düzeltmeler lokal anestezi altında yapılabilse de hasta ve cerrahın konforu açısında rinoplasti ameliyatlarında genel anestezi tercih edilir. Operasyon süresi yapılacak işlemlerin kapsamına göre 60-90 dakika arasında değişmekle birlikte solunum sıkıntısı bulunan olgularda operasyon süresi uzayabilir.
Operasyon sonrası hastalar ağrıdan yakınmaz. Hasta aynı gün veya ertesi gün taburcu edilebilir. Burun içine tampon uygulamaları ciddi nefes alma problemi olan hastalar için olup ağrı vermeyen delikli tamponlar sayesinde hasta operasyon sonrası tamponlarla bile rahatlıkla nefes de alabilmektedir.
Hastaya operasyondan sonra en az 6 ay süreyle travmadan (düşme, çarpma vb.) korunması önerilir. Rinoplasti sonrası hasta en az bir yıl süreyle doktoruyla diyalog halinde olur ve takipte kalır.
Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi
Doç. Dr. Ayşe Özlem Gündeşlioğlu (Avrupa ve Türkiye Plastik, Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Yeterlilik Sertifika sahibi)
Devamını Oku