İzmir Özel Tinaztepe Hastanesi

Sağlık Köşesi

Aşil Tendiniti

Aşil Tendiniti


Ayakta topuk arkasında ağrı ile karekterize aşil tendonu, aşil tendon kılıfı ve tendon arkası destekleyici keseciği (bursa) ilgilendiren patolojileri ilgilendiren bir hastalıktır.

 

Tendinit terimi akut durumlar için kullanılır daha çok genç spor yapan bireylerde görülür. Tendinozis orta yaş üstü bireylerde görülen yapı bozukluğuna bağlı durumdur.
Bağ dokusu hastalığı , hemodiyaliz hastaları, diyabetik hastalar ve anatomik olarak topuk kemiği arka üst çıkıntısı büyük (Haglund process) olan hastalar daha fazla risk altındadır.
Yanlış antrenman yapma, germe ve ısınma periyodunun kısa tutulması, engebeli ve düzgün olmayan arazilerde çalışıyor olan, ayakta kubbe ayak, bacak eşitsizlikleri gibi tendonda kronik travmaya sebeb olan durumlar aşil tendinitine sebebiyet verebilirler.
Hastalarda topuk arkasında şişlik, zaman zaman kızarıklık ve ısı artışı ve basmakal hassasiyet vardır. Sabahları ilk kalktıklarında ağrının daha çok olduğundan yakınırlar.
Sporsal aktiviteler ağrıyı arttırır.
Tedavide erken dönemde ilaç tedavileri, topuk kaldırma, aşil germe buz uygulaması, aktivite değişiklikleri yapılır. Retrocalkaneal bursaya kortizon enjeksiyonu yapılabilir ama tendon kılıfına kortizon enjeksiyonundan kaçınılmalıdır. Başlangıç tedavilerinden fayda görmeyen hastalarda alçı ve breys tedavileri denenir. Fizik tedavi de cerrahi dışı tedavilere eklenmelidir.
3-6 ay cerrahi dışı tedavilerden fayda görmeyen hastalarda cerrahi tedavi söz konusu olmaktadır.