Kalp kapakçıklarında (aort, mitral, triküspit, pulmoner kapaklar) darlık veya yetmezlik ortaya çıkması durumda yapılan ameliyatlardır. Kapaklardaki darlık veya yetmezlik durumunda kalbin verimli çalışması bozulur
ve kalp yetmezliğine gidebilen bir süreç başlar. Bu durumda kapaklardaki bu darlığı veya yetmezliği düzeltecek ameliyatlara ihtiyaç duyulur. Bu ameliyatlarda Sıklıkla Aort ve Mitral kapak ya tamir edilir yada değiştirilir. Tamir işleminde kapak değişik dikiş ve halkalar kullanılarak tamir edilir. Değiştirme işleminde ise mekanik veya biyolojik (çeşitli hayvanların dokularından hazırlanan kapaklar) yapay kalp kapağı takılır. Kullanılacak kapak hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Çünkü her kapağın avantaj ve dezavantajları vardır. Metal kapakların avantajı uzun ömürlü ve daha dayanıklı kapaklar olmasıdır. Fakat bu hastaların kapakta pıhtılaşma olmasını önleyen ve hayat boyu kullanılan pıhtılaşma önleyici ilaç kullanması gerekir. Bu ilaç bazen kanamalara neden olabilmektedir. Biyolojik kapaklarda bu ilacın kullanılması gerekmemektedir. Fakat bu kapağın dezavantajı ise kapağın ortalama 7-10 yıl gibi bir ömrünün olması ve sonrasında tekrar bir ameliyata ihtiyaç duyulmasıdır.
Ameliyat
Yapılan tetkikleri sonrasında kapak ameliyatı kararı verilen hastalar genellikle 1 gün (bazen aynı gün ) önce hastaneye yatırılarak tetkikleri yapılır. Acil durumlarda bu ön tetkikler mevcut hayati tehlike nedeni ile yapılmayabilmektedir. Anestezi değerlendirmesi sonucu ameliyata engel durumu olamayan hastalar operasyona alınır. Yaklaşık 1 saat süren anestezi hazırlığı sonrası göğüs kafesi açılarak kalbe ulaşılır. Ameliyat sıklıkla kalp ve akciğer durdurularak yapılır. Kalbin durması sırasında kalp-akciğer makinesi kalbin ve akciğerin fonksiyonlarını üstlenir. Ameliyatta kalbin boşlukları açılarak müdahale yapılacak kapağa ulaşılır ve gerekli müdahale yapılır. İşlem sonunda kalbin açılan boşlukları tekrar kapatılır. Operasyon süresi 3- 6 arası değişebilmektedir. Operasyon sonrası solunum cihazına bağlı olarak yoğun bakıma alınan hastaların ilk gün izlemi yoğun bakımda olur. Ertesi gün hastanın durumu servise transfer etmeye uygun ise servis izlemine alınır. Serviste 4-6 gün takip edilen ve sorun gelişemeyen hastalar bu sürenin sonunda tedavisi düzenlenerek taburcu edilir.
Ameliyat Sonrası Yaşam
Kalp kapak ameliyatı sonrası en önemli dönem ameliyat sonrası 3-4 haftalık dönemdir. Bu dönemde özellikle göğüs kemiğinin iyileşmesi önemlidir. Bu nedenle bu süre içinde hareketlerimiz ( oturup kalkma, yatma, oturma ..vb ) hastanede gösterildiği gibi devam etmelidir. Taburcu olduktan sonra sık kontrole çağrılan hastalar sorunsuz 3-4 haftalık süre sonunda normal yaşamlarına dönebilmektedirler. Metal kapak takılan hastaların kullanacakları pıhtılaşma önleyici ilaç nedeni ile ayda bir kez kan tetkiki (protromnin zamanı, INR) amacı ile hastaneye gelmesi gerekmektedir. İlk zamanlarda bu süre haftada bir veya 15 günde bir olabilmektedir. Bunu dışında hastaların yıllık bazen 6 aylık periyotlarla Ekokardiografisinin yapılarak kapağın ve kalbin fonksiyonları kontrol edilmelidir.