Anne Sütünün ve Emzirmenin Faydaları
Doğumdan sonraki ilk 30 dakika-1 saat içinde emzirmeye başlayınız. Bebeğiniz 6 aylık olana kadar su dahil hiç bir ek gıda vermeksizin yalnızca anne sütü ile besleyebilirsiniz. Daha sonra ek gıdalarla birlikte emzirmeye 2 yaşına kadar devam edebilirsiniz.
Bebeğin gereksinimleri değiştikçe anne sütünün içeriği de değişir. Yani bebeğinizin neye ihtiyacı varsa süt ona uygun olarak salınır. İlk günlerde Kolostrum salınırken, zamanla sütün içeriği değişir.
- Anne sütü, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirecek özel maddeler içerir. Özellikle kolostrum (ağız sütü), tıpkı bir aşı gibi bebeğinizi hastalıklardan koruyacaktır.
- Anne sütü kolaylıkla sindirilebilir ve alerjilere neden olmaz.
- Bebekte kabızlığa neden olmaz.
- Anne sütü mikropsuzdur. Isıtma yada bir kapta bekletme işlemlerinden geçmeden doğrudan bebeğe verildiği için, bebeğe verilme sırasında mikrop buluşmaz. Bu nedenle, bebeğiniz mikropların neden olduğu hastalıklardan korunur.
- Ayrıca; anne - bebek ilişkisini güçlendirir.
ANNEYE YARARLARI
- Erken emzirmeyle doğum sonu kanamalar çabuk kesilir, memelerde şişme iltihaplanma olmaz, anne loğusalık dönemini daha rahat sorunsuz geçirir.
- Rahmin daha kısa süre de normale dönmesini sağlar.
- Emmeyle anneden salgılanan hormonlar sayesinde kısa sürede dinlenme ihtiyacını karşılar, huzurlu olur.
- Emziren annelerde meme ve rahim kanserine yakalanma riski daha düşüktür.
Doğum sonrasında kemiklerin yeniden mineral kazanmasını sağladığı için, menopoz sonrası kalça kemiği kırığı riskini azaltır
Sütün üretimini sağlayan hormon ( prolaktin ) geceleri daha çok salgılanır. Bu hormon anneyi rahatlatarak daha iyi uyumasını, dinlenmesini sağlar. Bu nedenle gece emzirmeleri hem süt yapımını arttırır hem de annenin dinlenmesini sağlar.
- Doğumdan sonra bebek ilk günlerinde istediğinde emzirilmelidir. Çünkü bebeğiniz 1-2 saat ara ile acıkır. Emzirme aralığı 2-3 saati geçmemelidir.
- Bir memede kalma süresi 15-20 dk olup bu süre bebekten bebeğe değişebilir. Doğumdan sonra bebeğin çene kasları yeteri kadar güçlü olmadığı için memeyi daha uzun sürede boşaltabilir.
- Meme ucunuzla birlikte, areola dediğimiz kahverengi kısmı da bebeğin alabildiği oranda ağzına verin. Bu şekilde bir tutuş ile süt kanalları boşalır, süt yapımı artar ve meme başı hasar görmez
- Bebeğiniz memenizi doğru bir şekilde ağzına aldığında:
- Ağzının açık ve memenizin kahverengi kısmını iyice ağzına alıyor olması
- Çenesinin memenize dokunması
- Alt dudağının arkaya doğru kıvrılmış olması