İzmir Özel Tinaztepe Hastanesi

Sağlık Köşesi

Anal Atrezi (Bebekte Makat Yokluğu)

Anal Atrezi (Bebekte Makat Yokluğu)


Çocuk anne karnındayken bağırsaklar ve idrar yolları ortak bir kanaldan gelişir. Bu kanal ortadan ikiye bölünür, ön kısmından idrar kesesi, arka kısmından ise makat (anüs) meydana gelir. Bu gelişim sırasındaki bir bozukluk sonucu anüs oluşmaz ve kalın bağırsağın uç kısmı, anüs yerine erkek çocuklarda idrar yollarına, kız çocuklarında ise vajinanın herhangi bir yerine açılabilir. Doğuştan makat yokluğu ile çocuk cerrahisi bölümü ilgilenir.

 

Makatı kapalı olan bir bebek doğduğunda, sorun hemen anlaşılamayabilir. Eğer doğduğunda makat açıklığı kontrol edilmezse bu hastaların tanıları gecikir. Genellikle tanısı gecikmiş hastalar, karınlarında şişlik olması, safralı kusma ve kaka yapamama gibi yakınmalar ile kliniğe gelir. Bu hastaların doğum öncesi tanınmaları oldukça azdır. Genellikle tanı doğduktan sonra konur.

Çocuk cerrahisindeki en önemli hastalık gruplarından birisi olan makat yokluğu, aslında birçok çeşidi olan bir anormalliktir. Erkek ve kız çocuklarında farklılıklar olduğu gibi erkek ve kız çocuklarında da bağırsağın seviyesi dolayısıyla hastadan hastaya farklılıklar gösterir.

Kalın bağırsağın en alt kısmı, erkek çocuklarında idrar yolunun herhangi bir kısmına açılabildiği gibi hiçbir yere açılmadan da sonlanabilir. Kız çocuklarında da çok çeşitli anormallikler gözlenebilir.

Kalın bağısağın en uç kısmı ne kadar yukarıda ise tedavinin başarısı o kadar düşük olmaktadır. Çünkü bağırsak ne kadar yukarıda ise hastanın tuvalet kontrolünü sağlayan kaslar ve sinirler o kadar zayıf ve eksiktir. Bu nedenle bağısak yerine indirilip anüs oluşturulsa da hastada kaka kaçırma ve/veya kabızlık gibi yakınmalar uzun sürebilir veya kalıcı olabilir. Ameliyatın işlevsel başarısı ancak 5 yaşından sonra değerlendirilebilir.