Özel Tınaztepe Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü uzmanlarından Op. Dr. Hidayet Çatal, çağın hastalığı olan morbid obezite ve tedavisindeki laparoskopik uygulamalar hakkında önemli bilgiler verdi.
Obezitenin bir çok hastalığa yol açması nedeniyle mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Çatal, sedanter yaşam tarzı ve fast food beslenme alışkanlıklarının obezitede yaş ortalamasını aşağıya çektiğini belirterek “Obezitenin erkeklerde kolon, prostat kanserine kadınlarda da yumurtalık, meme kanserlerine zemin hazırladığı dünya gündeminde konuşuluyor. Bunların yanı sıra tip 2 diyabete, hipertansiyon, kolesterol, kireçlenme ve kalp yetmezliği gibi ciddi sorunlara yol açıyor” dedi.
Her obezite hastasına cerrahi yöntem uygulanamadığını hatırlatan Dr. Çatal, şunları kaydetti:
YAŞ ORTALAMASI DÜŞÜYOR
“Obezite, hastanın yaşam kalitesinin daha iyi olması için mutlaka tedavi edilmeli. Morbid obezite tedavisinde hasta düzenli şekilde spor ve diyet yapmasına rağmen sonuç alamıyorsa çözüm cerrahi müdahaledir. Morbid obezite cerrahisinde hastanın yaptığı diyetten veya spordan verim alamaması gerekiyor. Bir de bu tür işlemler için kişide endokrin bozukluğu olmamalı. Bu durumda hastaya cerrahi işlem yapılamıyor. Bunun dışında ergenlik döneminden önce bu tür operasyonları pek önermiyoruz. Hastanın kemik gelişimini tamamlaması gerekiyor. Cerrahi işlemler için kişinin 18- 60 yaş aralığında olması gerekiyor.”
“KESİN ÇÖZÜM GASTRİC BYPASS’’
Obezite ameliyatları olarak bilinen, balon ve tüp mide uygulamaları dışında Amerika’da en çok yapılan laparoskopik Gastric ByPass ameliyatıdır. Altın standart olarak tanımlanan gastrik bypass (mide baypası) yönteminde, Amaç; mideyi hacim olarak küçültmek ve bunun yanında emilimi bozmak. Gastrik bypass yöntemine kesin çözüm diyebiliriz. Diğer uygulamalara nazaran daha iyi bir yöntem olarak kabul edilmektedir. Bu yöntemden sonra mide küçüldüğü ve emilim bozulduğu için hasta istediği gibi yiyip içebilir, ancak çok çiğnemek ve sık aralıklarla yemek koşuluyla.”