İzmir Özel Tinaztepe Hastanesi

Sağlık Köşesi

Diyabet ve Göz

Diyabet ve Göz


Diyabet nedir ve toplumda ne sıklıkla görülmektedir?

Diyabet, vücutta glukoz metabolizmasının bozulması sonucu kan şekerinin yükselmesiyle kendini gösteren bir hastalık tablosudur.

 

Toplumun en az %3 ünü etkilemektedir. Ülkemizde 3 milyon dolayında diyabetik hastanın olduğu tahmin edilmektedir. 

 

Diyabet hastasını bekleyen riskler nelerdir?

Diyabette göz, böbrekler, kalp ve damar sistemi gibi birçok organda hasarlar gelişir.

 

Diyabet, gözde ne gibi hasarlar meydana getirir?

Katarakt, glokom (göz tansiyonu), kuru göz hastalığı, göz sinir felçleri ve en önemlisi retina hastalığına (retinopati) neden olarak görme azalmasına yol açar.

Diyabetiklerde görme kaybı gelişme olasılığı 25 kat daha fazladır. 20-65 Yaş arası görme kaybının en önemli nedenlerinden biridir.

 

Diyabetik hastalarda diyabetik retina hastalığı geliştirme açısından risk etkenleri nelerdir?

En önemli risk etkeni şeker hastalığının süresidir. 10 Yıllık diyabetiklerde %30, 30 yıllık diyabetiklerde %80 retina hastalığı gelişir. 
Kan şekerinin regüle olmaması, şeker hastalığıyla beraber hipertansiyon, böbrek hastalığı ve aneminin olması, sigara içilmesi, alkol kullanılması ve gebelik diğer risk etkenleridir.

 

Diyabetik ağ hastalığı (retinopati) belirtileri nelerdir?

Şikayetler makulanın (sarı nokta) etkilenmesiyle başlar. Bazen çok ilerlemiş retina tabakası hastalığı, yıllarca belirti vermeyebilir. En iyi korunma yolu, düzenli göz muayenelerinden geçmektir. Her diyabetlinin yılda bir kez  göz muayenesinden geçmesi önerilir. Bu muayeneler sırasında diyabetik ağ hastalığı saptanan hastalar, doktorun önereceği sıklıkta kontrollere gelmelidir.

 

Diyabetik ağ hastalığı ilerleyici midir?

İlerleyicidir. 3 Evrede görülür. Başlangıç evresinde ağ tabakası damarlarında yer yer daralmalar, baloncuklar görülür. Sarı noktada sıvı birikimi ve eksuda denen birinkintiler izlenir. 2. Evre proliferasyon dönemidir. Yeni damar oluşumları ve fibrotik zar oluşumları meydana gelmektedir. ileri diyabetik göz hastalığı 3. ve en ileri evredir. Yeni damarlar ve fibrotik zariarın çekilmesi ile göz içinde kanamalar ve yine çekilmeye bağlı ağ tabakası (retina) dekolmanı oluşur.

 

Diyabetik retinopati (ağ tabakası hastalığı) saptadığınız hastalara ne gibi tetkikler yapıyorsunuz?

Bu hastalara gözdibi anjiyosu (FFA) çekiyoruz. Böylelikle damarlardan sızıntılar, kanamalar, birikintiler, beslenemeyen sahalar, yeni damarlar, zar oluşumları ve diğer hasarlar saptanıp tedavi protokolü oluşturulur.

 

Göz dibi anjiyosu (FFA) nasıl çekilir, ayrılır?

Göz bebeklerini damlalarla genişletip kol damarından floresan bir boya maddesi vererek boyanın göz içi damarlarındaki dolaşımını gözleyip fotoğraflarını çekiyoruz.

 

Diyabetik ağ tabakası hastalığının tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Günümüzde en etkili ve emin yöntem LAZER FOTOKOAGÜLASYON tedavisidir. Başlangıç diyabetik ağ tabakası rahatsızlığında, sızıntıların kapatılmasında faydalıdır. Yeni damar oluşumları döneminde oksijensiz sahaların kapatılarak, yeni damarların gerilemesi sağlanır ve göz içi kanaması riski azaltılır.

 

Lazer tedavisi nasıl yapılır? Hasta için ağrılı bir işlem midir?

Ağrısızdır. Hastanın gözüne bir muayene merceği takılır. Lazer yapılırken hasta ışık parlamaları görür. Lazer fotokoagülasyon işlemi bir veya birkaç seansta tamamlanır.

 

Tedaviye her hasta alınabilir mi?

Lazer tedavisinin etkili olabilmesi için tedaviye başlamadan önce metabolik yönden iyi kontrol edilebilmeleri gereklidir. HbA 1C düzeyi 7 mg/dl den az veya tokluk kan şekeri 140 mm hg nin altında olmalı, ayrıca diyastolik kan basıncı 90 mmhg den az olmalıdır. Böbrek yetmezliği bulguları da bulunmamalıdır.

 

Lazer tedavisi hasta için kesin çözüm müdür?

Lazer tedavisinin amacı, görme keskinliğini arttırmak değil, mevcut görmenin korunması ve hastalığın ilerlemesini durdurmaktır.lazer tedavisi gerektiği halde, tedavi kabul edilmez veya çok geciktirilirse hastalık körlükle sonuçlanır.

 

Diyabetik ağ tabakası hastalığının başka tedavi yöntemleri var mı?

İleri diyabetik hastalıkta, sarı noktayı tutan dekolman veya kronik (süregen) göz içi kanamalarında vitrektomi cerrahisi uygulanabilir. Bu duyarlı bir göz ameliyatıdır. ince aletlerle göz içine girilerek göz içi sıvısı temizlenir, bantlar kesilir, ağ tabaka yatıştırılır. Göz içine lazer uygulandıktan sonra tampon madde olarak sıvı, hava, gaz veya sıvı silikon verilir.